Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Trage Belastingdienst mag onterecht verleende kinderopvangtoeslag niet terugeisen

Geplaatst op: 17-02-2015, 17:49:51

De Belastingdienst mag niet jarenlang wachten met het terugvorderen van ten onrechte verleende kinderopvangtoeslag.

De Belastingdienst Toeslagen betaalde een dame in december 2007 een voorschot kinderopvangtoeslag van €4.197 over 2008. In november 2008 werd dat voorschot verlaagd naar €3.053. Op verzoek van de fiscus overhandigde mevrouw in juli 2009 een jaaroverzicht en urenspecificatie van de gastouderbureaus.

Eind 2013 eiste de Belastingdienst meer aanvullende informatie op, zoals een jaaroverzicht, schriftelijke overeenkomsten en een overzicht van alle financiële transacties met de gastouderbureaus. Die transacties kon de dame niet overleggen, net als de overeenkomst met een van de gastouderbureaus. Daarop verlaagde de Belastingdienst het voorschot kinderopvangtoeslag over 2008 naar €0.

Te laat

De ontvanger van kinderopvangtoeslag was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Die oordeelde dat de Belastingdienst het recht had om de toeslag naar €0 te herzien, omdat de contracten die de vrouw in kwestie had overlegd incompleet waren of in één geval zelfs ontbraken.

Maar de herziening van zo'n toeslag moet wel binnen vijf jaar na afloop van het jaar waarover de toeslag is toegekend gebeuren. In dit geval had de Belastingdienst dat dus voor eind 2013 moeten doen. Ook vonden de rechters het vreemd dat de Belastingdienst in juli 2009 aanvullende informatie opvroeg, en daar pas eind 2013 op terugkwam. De herziening was volgens de rechtbank Den Haag in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel en moest daarom worden vernietigd, waardoor de Belastingdienst de uitbetaalde kinderopvangtoeslag over 2008 niet kon terugvorderen.

Rechtszekerheid

'De rechtbank moet zich hier wel op het rechtszekerheidsbeginsel beroepen omdat alleen een herziening van een vastgestelde tegemoetkoming (= toeslag) wettelijk is geregeld, namelijk binnen 5 jaar, en het in dit geval ging om de toekenning van een voorschot', verklaart fiscalist Ria Rutten (Fiscaal up to Date).

'Maar ook bij het vaststellen van een voorschot gelden er regels, en de rechtbank sluit aan bij doel en strekking van de regels voor de vaststelling van de tegemoetkoming', legt Rutten uit. 'Die regels zijn bedoeld als rechtsbescherming: je kunt als burger niet tot in het oneindige worden geconfronteerd met nieuwe beslissingen van de fiscus, en de rechter sluit daarom voor het voorschot aan bij de termijn zoals die geldt voor de toekenning van de toeslag.'

Nog nooit zoveel klachten

De zaak illustreert waarom de Nationale ombudsman vorige week aan de bel trok over de Belastingdienst Toeslagen. De instantie had nog nooit zoveel klachten gehad over het functioneren van de afdeling die kinderopvang-, zorg- en huurtoeslag betaalt. Vooral de snelheid en manier waarop aanvragen en wijzigingen door de Belastingdienst Toeslagen worden verwerkt, laat nogal eens te wensen over.

Bron: www.dft.nl van 17 februari 2015.

Ga terug naar de vorige pagina